Thuiswerkplek vergoeding

2022-08-24  |   

De coronacrisis heeft het thuiswerken vol onder de aandacht gebracht. Honderdduizenden werknemers in Nederland zijn in overleg met hun werkgevers voor korte of langere termijn vanuit huis gaan werken. Met het thuiswerken is de roep om een goede inrichting van een thuiswerkplek steeds luider geworden. Voor werkgevers bestaat er de mogelijkheid om belastingvrij een bedrag uit te keren als thuiswerkplek vergoeding. Of kantoormateriaal ter beschikking te stellen voor ergonomische werkplekken bij de werknemers thuis. Deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar.

Kantoormeubilair als bedrijfskosten van de belasting aftrekken

Het lijkt erop dat ook ná de coronacrisis veel meer werknemers een deel van hun werktijd thuis gaan doorbrengen. Volgens de grootste werkgeversvereniging van Nederland AWVN wil circa een kwart van de bedrijven hun personeel meer laten thuiswerken. Dit biedt bedrijven meerdere voordelen. Werknemers zijn thuis meestal productiever en er zijn minder werkplekken nodig op kantoor. Daarnaast zijn er besparingen op reiskosten en ziektekosten bij ergonomisch verantwoord kantoormeubilair.

Werkgevers kunnen een thuiswerkplek vergoeding geven voor o.a. een bureau en bureaustoel. Het kantoormeubilair kan als bedrijfskosten van de belasting worden afgetrokken. U kunt bij Versluis Kantoorinrichters een optimale thuiswerkplek kopen of een ergonomische thuiswerkplek huren.

Duidelijke richtlijnen voor een thuiswerkplek vergoeding

De Belastingdienst geeft in het Handboek Loonheffingen duidelijke richtlijnen voor een thuiswerkplek vergoeding. Volgens de Arbowet moet de werkgever voor een veilige, ergonomische werkplek zorgen. Daarbij past niet het werken aan de keukentafel, regelmatig in een gekromde houding vanwege een te laag of te hoog model. Of het zitten in een oncomfortabele stoel. Dit kan tot allerlei klachten leiden. Van rug- en nekklachten tot pols- en schouderklachten.

Versluis Kantoorinrichters biedt een oplossing op maat met een ergonomische en veilige thuiswerkplek, voor als het kan of als het moet. Wij leveren de meubelen desgevraagd bij u en uw medewerkers thuis, natuurlijk met inachtneming van de geldende RIMV-richtlijnen.

Vergoeding voor thuiswerkplek via de werkkostenregeling

Werkgevers kunnen via de werkkostenregeling (WKR) een thuiswerkplek vergoeding aan werknemers geven, zonder dat zij hierover loonheffingen hoeven te betalen. Het kabinet heeft in 2020 een verruiming in de werkkostenregeling doorgevoerd. Werkgevers kunnen tot € 2.000 hogere onbelaste vergoedingen aan hun werknemers geven, bijvoorbeeld om de thuiswerklocatie te verbeteren. Via het zogenaamde ꞌnoodzakelijkheidscriteriumꞌ kunnen onbelast kantoorbenodigdheden aan werknemers beschikbaar worden gesteld.

Thuiswerkovereenkomst tussen werkgever en werknemer

Het is verstandig dat de werkgever alvorens hij overgaat tot het inrichten van een thuiswerkplek een thuiswerkovereenkomst met de werknemer afsluit. Daarin moet onder meer staan dat de werknemer ten minste één dag per week thuis werkt. Het kantoormeubilair dat een bedrijf beschikbaar stelt voor thuiswerk is in bruikleen. De werkgever blijft in principe verantwoordelijk voor deze spullen. Ook bij eventuele schade of als de werkplek niet ergonomisch verantwoord is.

In de thuiswerkovereenkomst is de zorgplicht van de werkgever vastgelegd, mét duidelijke instructies voor de thuiswerker. Bij kosteloze beschikbaarstelling dient de werknemer het bureau, de tafel of de bureaustoel weer in te leveren als hij of zij uit dienst treedt.

Een ergonomisch bureau, tafel of bureaustoel die het verschil maakt

Wilt u als werkgever optimale thuiswerkplekken voor uw personeel regelen en profiteren van de economische en fiscale voordelen? Of wilt u als werknemer gebruikmaken van de thuiswerkplek vergoeding om thuis beter, gezonder en veiliger uw werk te kunnen doen? Neem een kijkje in de thuiswerkshop van Versluis Kantoorinrichters en zie wat de mogelijkheden zijn. Geïnteresseerd? Neem vandaag nog contact op voor een bureau, tafel of bureaustoel die het verschil maakt.

Vrijblijvend advies

Deel dit nieuwsbericht