Thuiswerken als vaste basis

Thuiswerken heeft het laatste half jaar een enorme vlucht genomen. De reden waarom kennen we allemaal. De voordelen van thuis werken zijn inmiddels bekend:

  • We werken efficiënt.
  • We worden weinig gestoord en kunnen daarom doorwerken.
  • We kunnen zelf onze dagindeling maken.
  • We werken in een prettige omgeving.
  • We vergaderen efficiënt.

Nadelen van thuis werken zijn er ook. Wat voor sommige een voordeel is, is in andere situaties een nadeel.

  • We kunnen ons moeilijk concentreren, omdat partners ook thuiswerken, of er zijn kinderen in huis.
  • We zien te weinig onze collega’s.
  • We werken ook ’s avonds door: de balans werk/ privé is uit evenwicht.
  • We krijgen lichamelijke klachten door een verkeerde werkhouding.
  • We lopen tegen de bandbreedte van internet aan.

Bij veel bedrijven zal thuiswerken een vast onderdeel van de weekindeling worden. Wat betekent dat we één of meer dagen per week thuis zullen blijven werken. Op moment van schrijven hebben de fysiotherapeuten hun handen vol aan thuiswerkers met lichamelijke klachten. Rug, nek schouders en rsi gerelateerde klachten zijn veel voorkomende klachten bij thuiswerkers. Klachten die zijn ontstaan door langdurig in een verkeerde houding achter een computer of laptop werken, kunnen worden verholpen door een fysiotherapeut. Wordt de oorzaak niet aangepakt, dan zullen de klachten onherroepelijk terugkomen. Opnieuw naar de fysio is dan onvermijdelijk.

Een geschikte werkplek in huis vinden is soms nog niet zo makkelijk als gedacht. Meest gekozen is de eetkamertafel of keukentafel. We zitten op bijbehorende keukenstoel of eetkamerstoel.
Zijn er nog meer huisgenoten in de buurt dan is de kans aanwezig dat u uw heil moet zoeken op de slaapkamer of op de bank. Een zittende houding met uw laptop op schoot is helemaal funest. De onderrug, stuitje en bekken worden extra zwaar belast. De kans dat uw fysiotherapeut lange tijd met u zoet is, is groot. Versluis Kantoorinrichters heeft kleine bureaus die in de slaapkamer niet misstaan.

AFWISSELING HELPT BIJ THUIS WERKEN

Bij de eerste pijnklachten kan afwisseling helpen. Deel uw werkdag thuis op in kleine stukjes. Werk een taak af en ga even iets anders doen. Met als enige vereiste bewegen! Ga een blokje om met de hond, zet de wasmachine aan of iets dergelijks. Deze quick-win kunt per direct invoeren. De tweede tip die we u geven: let op uw zithouding. En ga op een stoel zitten. Ga rechtop zitten met ontspannen schouders. Wanneer u naar voren gebogen zit, kunnen uw longen minder zuurstof opnemen en wordt er minder zuurstof door uw bloed opgenomen. Hierdoor worden organen slechter voorzien van de nodige zuurstof. Ook kunt u hierdoor slaperig worden.

De “gewone” stoel waarop u computerwerk verricht mist een hoop instelmogelijkheden die een bureaustoel wel heeft. Daarom zal de juiste ergonomische houding aannemen best lastig zijn. Of gaat u na korte tijd toch weer in een verkeerde houding zitten.

Een goede bureaustoel is daarom onontbeerlijk. Een ergonomische bureaustoel lijkt misschien duur, de aanschafprijs weegt echter niet op tegen de kosten van de fysiotherapeut en de pijn die u heeft van de lichamelijke klachten. Maar let op! Een dure bureaustoel die slecht is afgesteld heeft weinig effect op uw gezondheid. Daarom krijgt u bij Versluis Kantoorinrichters altijd een uitgebreide zitinstructie in ons Experience Center. U gaat op de bureaustoel zitten en wij leiden u door de hele instelprocedure heen, zodat u zelf de aangekochte bureaustoel achteraf goed kunt bijstellen. Uiteraard wordt uw bureaustoel door onze bezorgers optimaal afgesteld bij aflevering. Wij gaan u het nieuwe zitten aanleren. En daar zult u de vruchten van plukken.

UW BUREAUSTOEL GOED AFGESTELD? NU UW BUREAU NOG.

Is uw bureaustoel helemaal op uw lichaam afgesteld, dan komen wij bij het bureau uit. Veel medewerkers stellen hun bureaustoel af of de hoogte van het bureau. Helemaal verkeerd! Uw bureaustoel heeft de ideale zithoogte, en uw armleuningen ondersteunen uw onderarmen en ontlasten uw schouders optimaal. Het is nu zaak dat uw werkbladhoogte van uw bureau precies aansluit op uw bureaustoel. Dit betekent dat de werkhoogte van uw bureau afgestemd wordt op uw bureaustoel. Tijdens aflevering van uw werkplek zullen onze monteurs uw bureau op de meest ergonomische hoogte zullen afstellen.

TIP: gaat u met meerdere huisgenoten aan hetzelfde bureau werken, kies dan voor een makkelijk verstelbaar bureau. Dat kan met een kliksysteem, zwengel of elektrisch verstelbaar bureau. Hoeft u niet zo vaak uw bureau te verstellen, dan volstaat een hoogte instelbaar bureau.

VERGEET NIET NAAR UW SCHERM OM TE KIJKEN

We zijn er bijna! Het lijkt onschuldig, maar kijk maar eens op kantoren rond en u ziet waarschijnlijk collega’s met pakken printpapier onder hun monitorstandaard. Kijkhoogte en kijkafstand zijn ontzettend belangrijk voor een ergonomische houding. Maar voordat we onze monitor onder handen nemen, pakken we eerst het toetsenbord en muis aan.
Het toetsenbord schuift u richting de rand van het bureaublad, uw polsen rusten op het bureaublad. Er ligt dus geen papierwerk voor ons toetsenbord. Uw onderarmen rusten op de armleggers van uw bureaustoel.
De muis ligt naast het toetsenbord, dusdanig dat u niet te ver naar links of rechts moet bewegen.

We zitten nu bijna optimaal, alleen onze nek kunnen we nog overbelasten. De monitor dient op armlengte afstand te staan. De bovenkant van het scherm staat op ooghoogte.

We zitten nu optimaal. Zitten wordt niet voor niets het nieuwe roken genoemd. Verkeerd zitten levert een slechte doorbloeding op, kan organen beschadigen en gewrichten overbelasten. Een slechte zithouding is misschien net zo moeilijk af te leren als roken. Daarom is het belangrijk om uzelf bewust te blijven van uw houding. Blijf rechtop zitten, uw voeten plat op de grond en blijf uw schouders ontspannen. U zit nu optimaal. Het enige wat u nu nog kunt verbeteren is afwisselen tussen zitten en staan.

Bent u nog niet overtuigd? Dan nodigen wij u graag uit in onze showroom en Experience Center. Onze ergonomische adviseurs geven u een rondleiding en uitleg op ergonomisch gebied.

Hieronder ziet u enkele impressies van mogelijke thuiswerkplekken voor uw thuiskantoor. Wij hebben voor iedere situatie een oplossing.