Ziekteverzuim omlaag met de stiltewerkplek

2022-08-19  |   

Ergonomen willen ziekteverzuim terugdringen met meer stilteplekken

In de uitzending van Monitor (NPO2 24-2-2020) stellen ergonomen dat het faciliteren van stiltewerkplekken het ziekteverzuim van medewerkers in een kantoortuin kan verlagen. NOS Nieuws schreef er het onderstaand artikel over:

"Vermoeidheid, concentratieverlies, stress en hoofdpijn. Veel bedrijfsartsen horen dit soort klachten van mensen die werken in een kantoorruimte zonder scheidingswand, oftewel een kantoortuin. Dat concludeert tv-programma De Monitor.
Het onderzoeksprogramma heeft negentig leden van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) benaderd. Van hen zegt 80 procent dat het ziekteverzuim zou dalen als mensen met minder collega's in een ruimte zitten. Bijna 60 procent van de ondervraagden vindt zelfs dat kantoortuinen moeten worden afgeschaft.
De ArboUnie pleit voor de invoer van een minimumaantal stiltewerkplekken. Daarmee kan het ziekteverzuim onder kantoormedewerkers worden teruggedrongen, staat op de website van De Monitor.

Stress en burn-out

Ruim negen op de tien ondervraagde bedrijfsartsen zeggen dat de kantoortuin wordt genoemd als een van de oorzaken voor verzuim onder werknemers die zich melden. Geluidshinder en concentratieverlies zijn de voornaamste oorzaken van de klachten.
Zo'n 80 procent van de artsen hoort dat werknemers stress ervaren in een open kantoor. Zestig procent noemt hoofdpijn en ruim een derde zegt dat patiënten een burn-out melden als gevolg van de kantoortuin.
"Er is politiek veel aandacht voor 'reparatie' en 'verzekeren' van schade aan gezondheid in relatie tot werk", zegt de NVAB in een reactie. "Wij missen daarbij aandacht voor echt preventiebeleid, zoals gezonde inrichting van werkplekken."

Bij Versluis Kantoorinrichters staat sfeer en ergonomie voorop bij de inrichting of herinrichting van kantoren. Een belangrijk aspect daarbij is het akoestisch en privacy verhogend kantoormeubilair. Zoals fluistercabines, concentratiewerkplekken, office booth of office pods. Al met eenvoudige maatregelen kunnen grote stappen worden gemaakt. Zoals het gebruik van akoestische bureaupanelen of plafondpanelen. Maar ook met grote visuals met akoestisch dempend materiaal en beplanting worden al verbeteringen bereikt. Hier ziet u enkele voorbeelden van akoestische oplossingen.

Bent u nieuwsgierig geworden wat wij voor u kunnen betekenen, neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een analyse op locatie.

Afspraak maken

Deel dit nieuwsbericht