5 tips om je beter te concentreren in de kantoortuin

2022-08-24  |   

Veel bedrijven hebben een kantoortuin. Grote kans dat jij in een kantoortuin werkt wanneer je dit artikel leest. Een kantoortuin heeft voordelen maar ook een aantal nadelen. Bovendien is niet iedereen hetzelfde en kunnen behoefte uiteen lopen. Waar veel medewerkers tegenaan lopen zijn de invloeden van buitenaf. Bovendien vragen complexe taken nu eenmaal om de nodige focus. De volgende tips kunnen je helpen te concentreren op je werkzaamheden.

1. Maak afspraken

Maak allereest afspraken. Ga om de tafel zitten met je collega's en spreek af hoe er gecommuniceerd wordt. Van grote afstand naar elkaar roepen is uit den boze. Om te zorgen voor de nodige rust op de afdeling dienen de afspraken worden nageleefd. Spreek elkaar aan wanneer dit niet gebeurd. Nieuwe regels hebben even de tijd nodig om gemeengoed te worden. Geef het wat tijd om in te dalen.

2. Creëer afgezonderde overlegplekken en/ of concentratieplekken

Creëer hoeken of ruimtes waar medewerkers zich kunnen afzonderen om geconcentreerd te kunnen werken. Dit kan op de afdeling of erbuiten. Op de afdeling heeft als voordeel dat je in buurt bent, dus beschikbaar voor collega's in geval van calmiteiten. Wanneer je een afzonderlijke hoek inricht, dan is het aan te raden om akoestisch dempemd materiaal te gebruiken, zoals akoestische panelen of scheidingswanden. Er zijn ook akoestische vergaderunits, ook wel office booth genaamd.

3. Zorg voor privacy

Privacy kan rust in je werkomgeving brengen. Wanneer jouw bureau zo geplaatst staat dat je met je rug naar de deur zit, of naar een raam, dan kun je het gevoel krijgen dat er over je schouder wordt meegekeken. Scheidingswanden, half hoge apothekerskasten geven privacy en de mogelijkheid om rustig en prettig te kunnen werken. Met koordgordijnen of andere raambekleding kun je inkijk van buitenaf verminderen, en de lichtinval regelen.

4. Zorg voor rust

Geroezemoes, lawaai en conversaties kunnen flinke irritaties opleveren in een kantoortuin. Met een goede akoestische demping wordt een prettig werkklimaat bereikt. Dit kan met akoestische wand- of plafondpanelen, maar ook met bureaupanelen. Decoratieve oplossingen zijn er ook in de vorm van fotoprints op geluidsdempend materiaal of mooie lichtarmaturen.

5. Je behoefte aan daglicht

Ieder mens heeft daglicht nodig, staat jouw bureau op een plek waar geen daglicht komt, vraag dan om biodynamische verlichting. Deze verlichting bootst daglicht na. Behoort dit niet tot de mogelijkheden, overleg dan of je een andere werkplek kunt krijgen. Teveel daglicht is juist vermoeiend, het belast de ogen intensief. Met de juiste raambekleding kun je daglicht en warmte naar eigen wens regelen.

Hulp nodig bij het verbeteren van jouw kantoortuin, vraag een van onze adviseurs om vrijblijvend een verbeterplan op te stellen

Afspraak maken

Deel dit nieuwsbericht