Waarom is goede verlichting belangrijk tijdens het werken?

2024-02-22  |   

Goede verlichting is niet alleen een esthetische keuze, maar het heeft ook aanzienlijke invloed op onze productiviteit, gezondheid en algeheel welzijn. Goed licht is voor de mens van essentieel belang. Zonder licht zien we niets, zijn er geen kleuren waarneembaar en zien we geen diepte en contrasten. Buiten de visuele taak voorziet licht ook in essentiële niet-visuele behoeften.

Werken in het licht: Waarom goede verlichting essentieel is

150 jaar geleden brachten we 90% van onze tijd buiten door. Vandaag de dag besteden velen van ons bijna 90% van onze tijd binnen. Tegelijkertijd stuurt daglicht nog steeds ons slaap/waak-ritme. De kleur en intensiteit van het daglicht maakt dat we wakker worden of gaan slapen. Onze biologische klok loopt vaak uit de pas met de 24-uurs klok. Iedere dag wordt onze interne klok gereset door het daglicht. Wanneer men niet of nauwelijks aan daglicht wordt blootgesteld, kan dit het slaap/waak-ritme ernstig verstoren. Verstoring van dit ritme kan ernstige gevolgen hebben.

Onderzoek toont aan dat helder licht de alertheid en concentratie verhoogt, terwijl gedimd licht juist een rustgevend effect heeft. Een gebrek aan voldoende licht kan leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn en zelfs depressieve gevoelens. Daarom is het essentieel om dit aspect van onze werkomgeving serieus te nemen.

Ons visueel systeem is namelijk complex en heeft aandacht nodig. We zijn gemaakt om ons buiten in het daglicht te begeven. We worden beïnvloed door de dynamiek van natuurlijk licht.


Een goed verlichte werkplek kan ook oogvermoeidheid verminderen. Constant staren naar een computerscherm in slecht verlichte omstandigheden kan leiden tot droge ogen, wazig zicht en hoofdpijn. Het kiezen van de juiste lichtbronnen en het vermijden van schitteringen op het scherm zijn eenvoudige stappen om deze problemen te voorkomen.

Ga voor indirect licht voor een volledig verlichte ruimte waar zowel het plafond als de wanden volledig worden verlicht. Dan heeft u geen last van schaduw vlekken op de wanden. Een verlicht plafond met natuurlijke verlichting voelt als hemellicht. Ook komt het licht op deze manier in een optimale hoek op het netvlies

Daarnaast heeft goede verlichting een directe invloed op onze gemoedstoestand. Natuurlijk daglicht staat bekend om zijn positieve effecten op het humeur, maar in de wintermaanden is dit vaak schaars. Investeren in kunstmatige verlichting die het daglicht nabootst, kan een positieve impact hebben op onze energieniveaus en ons helpen gemotiveerd te blijven.

De voordelen van de juiste verlichting op de werkplek:
  • Een schaduwloos taakveld
  • Een positieve invloed op uw concentratie
  • Verminderd oogvermoeidheid (pupil)
  • Vergroot de aantrekkelijkheid van de werkplek
  • Natuurlijke manier van verlichten
  • Biodynamisch licht zorgt voor een natuurlijke boost in de morgen of tijdens de nachtdienst (waak)
  • Biodynamisch licht stimuleert de melatonine aanmaak in de avond of na de nachtdienst (slaap)
  • Zonlicht heeft dezelfde werking op de mens
Op zoek naar de juiste verlichting voor uw kantoor?

Het is dus van groot belang om onze werkplekken te voorzien van de juiste verlichting. Door bewust te kiezen voor heldere, natuurlijke verlichting, kunnen we niet alleen de productiviteit verbeteren, maar ook onze fysieke en mentale gezondheid ondersteunen. Onze adviseurs helpen u graag bij uw keuze voor goede verlichting.

Plan vrijblijvend een adviesgesprek in

Deel deze blog