u bevindt zich hier: Akoestiek op kantoor

Akoestiek op kantoor

Op kantoor hebben we, mede door de verdere intreding en activering van Het Nieuwe Werken, steeds meer te maken met geluidsoverlast. Ofwel akoestische problemen. Dit komt door open kantoorstructuren. We praten met elkaar en bellen (zittend en soms ook lopend) in een ruimte waar meerdere mensen werken.

Wat is akoestiek eigenlijk?

Akoestiek is de wetenschap die zich bezighoudt met geluid. Geluid bestaat uit trillingen die zich voortplanten door de lucht. Ook verstaan we onder akoestiek de invloed die een ruimte heeft op de klank en nagalm van het geluid. Dan zegt men: "Deze ruimte heeft een slechte akoestiek".

De akoestiek in een ruimte is afhankelijk van absorptie en terugkaatsing ( reflectie ) van het geluid door wanden, objecten en de grootte van de ruimte. De geluidsabsorptie wordt beïnvloed door een ruwe en zachte wandafwerking. Terugkaatsing gebeurt door een gladde en harde afwerking. Wanneer het geluid veel wordt teruggekaatst, duurt het langer voordat het geluid is uitgestorven, ofwel de nagalm.

Nagalmtijd

Nagalmtijd is de tijd dat een geluid in een ruimte nog hoorbaar is als de geluidsbron reeds is gestopt. Een voorbeeld is een klap in de handen in een lege zaal. Dan hoor je het nagalmen. De nagalmtijd is dan de tijd dat het duurt tot het moment dat het geluid met 60 dB is afgenomen. De meeste mensen horen het dan niet meer. De nagalmtijd kan verkort worden door de geluidsabsorptie, van wanden, vloer en plafond van het kantoor of ander ruimten, te verhogen.

Welke oplossingen biedt Versluis Kantoorinrichters?

De adviseurs van Versluis Kantoorinrichters zijn opgeleid in het traceren en reduceren van geluid ofwel het beheersen van de akoestiek. Wij onderzoeken de situatie en de ruimte alvorens we een oplossing aanbieden.

Belangrijke onderwerpen zijn:

·        Het bepalen van de ruimte.

Wat voor ruimte is het? Een open kantoortuin, sociale ontmoetingsruimte als wachtruimte of lunchruimte, wordt er veel gebeld of juist geluisterd en gepraat zoals vergaderkamers of trainingsruimtes?

·        Welke materialen worden in de betreffende kantoren en andere ruimten toegepast?

Ligt er vloerbedekking of zijn het harde vloeren, uit welke materialen bestaat het plafond, hoe is de ruimte ingericht, is er raambekleding en hoe zijn de wanden?

·        Hoe groot is de ruimte? De hoogte en vorm van het plafond spelen hierin een belangrijke rol.

Mede op basis van bovengenoemde onderwerpen biedt Versluis Kantoorinrichters verschillende oplossingen.

Directe werkplekoplossingen:

Op de werkplek ontstaat het geluid. Dit geluid kunnen we reduceren door kasten te voorzien van akoestische deuren en rugpanelen en door scheidingswanden bij de bureaus te plaatsen.

Scheidingswanden zijn wanden/panelen die tussen de bureaus en werkplekken worden geplaatst. Deze wanden kunnen op zich zelf staan of vrij staan. De scheidingswand is een akoestisch paneel die is opgebouwd uit een frame overtrokken met een stof of metaal. Een goede scheidingswand is voorzien van akoestische mousse.

Indirecte werkplekoplossingen:

Wandpanelen:

In algemene ruimtes kunnen geen scheidingswanden geplaatst worden. Echter is er wel een probleem met de akoestiek. Bij deze situaties passen we wandpanelen toe. Een wandpaneel aan de muur is gemaakt van een lichtmetalen frame met akoestische schuim. Het schuim wordt overtrokken met stof. Op deze stof kan een gepersonaliseerde foto worden afgebeeld. Deze wandpanelen kunnen ook extra toegevoegde waarde bieden in kantoorruimten.

Plafondpanelen:

Panelen voor aan het plafond worden echt aan het plafond gemonteerd .De inhoud van de ruimte bepaalt hoeveel wandpanelen aan het plafond nodig zijn om het optimale resultaat in akoestiek te bereiken. De plafondpanelen zijn wit of grijs en zijn door de rustige uitstraling absoluut geen storende visuele factor.

Hangende objecten:

Door akoestische technologie en fraaie design vormen verbeteren het akoestisch comfort in ruimtes waar mensen werken, verblijven en elkaar ontmoeten.  Met de collectie akoestische objecten is een scala aan combinaties mogelijk door de vele keuzemogelijkheden in vorm, kleur, stof en textuur.

Groene akoestiek:

Een Mos wand is een akoestische, groene wand die wordt opgebouwd uit panelen waarop het mos is bevestigd. De mos wand heeft een prachtige, natuurlijke uitstraling en verbetert tevens de akoestiek in de ruimte. De mos wand doorbreekt en absorbeert de geluidsgolven.

Versluis kantoorinrichters heeft een ruime presentatie van akoestische oplossingen in haar showroom. De adviseurs van Versluis kantoorinrichters geeft adviezen in vel plaatsen van Nederland als Den Bosch, Breda , Tilburg , Eindhoven , Boxtel , Oss , Veghel , Best , Utrecht , Nijmegen , Amsterdam , Den Haag , Rotterdam en vele andere plaatsen. Uiteraard levert en monteren onze eigen servicedienst de akoestische oplossingen. 

Bekijk ons assortiment of maak een vrijblijvende afspraak met een van onze adviseurs. Neem hiervoor contact op via 073-8000266 (lokaal tarief) of mail ons.

  maak contact voor meer advies

  1. Akoestiek
  2. HNW
  3. Callcenter
  4. HNV
  5. HNW